Sitemize hoşgeldiniz!
Üzerinde koşmaya, oynamaya, piknik yapmaya, uzanıp gökyüzünü seyretmeye bayıldığımız çim; aslında tarih boyunca asaletin temsilcisi olmuştur. Özellikle 19. Yüzyıl İngiltere’sinde çim yetiştirmek sadece aristokrat ve saygın kişilerin yapabildiği bir şeydi. Fakat zaman değişti ve artık yeşilin en güzel tonlarını sunan çim, hemen hemen herkesin kapılarında kullanabildiği bir bitki. İlgi çekici güzelliğinin yanı sıra peyzaj anlamında da oldukça önemli olan çim, sadece bahçelerin değil şehirlerin de önemli bir dokusu. Peki, gelelim bu yazının asıl konusuna; çim nasıl ekilir, bakımında nelere dikkat edilmelidir? Aşama aşama çim ekimi hakkında bilmeniz gerekenleri anlatmaya başlıyoruz.
Bahar ayları gelince havalar ısınmaya başlar ve etrafı yemyeşil çimler kaplar. Görüntüsüyle içinizi okşayan bu manzara aslında oldukça bakım gerektirir. Çünkü çim konusunda bilinmesi gereken birçok detay vardır. Öncelikle çim tohumu ekimi hakkında bilgi sahibi olmalı, sonrasında ise yetişmesi için gerekenleri sağlamalısınız. Fakat gözünüz hemen korkmasın. Size yardımcı olacak harika tüyolar vereceğiz ve çimleriniz eminiz ki harika görünecek.
Çim Tohumu Nasıl Ekilir?
Bulunduğu her yeri güzelleştiren çim nasıl ekilir?
Çim ekimi konusunda akla ilk gelen iki temel soru; “Bahçe çimi nasıl ekilir?” veya “Çim tohumu nasıl ekilir?” sorularıdır. Bu sorulara geçmeden önce yapmanız gereken bazı şeyler var. Öncelikle ön hazırlık yapmalı ve doğru ayları beklemeniz gerekir. Çünkü çim ekimi yanlış zamanda yapılırsa istediğiniz sonuçları alamazsınız. Çim tohumu ekimi için en ideal aylar; mart, nisan, eylül ve ekim aylarıdır. Güney bölgelerde ise şubat ve kasım aylarında da ekim yapıldığı olur. Ekim için ideal ayları öğrendiğinize göre sıra geldi ön hazırlığa…
Toprağı Hazırlamak
Çimin sağlıklı şekilde gelişimi için bazı hazırlıklar yapmak gerekir.
Çim tohumu ekimi, aslında diğer bitkiler ile benzerlik gösterir. Yani “Çim tohumu nasıl ekilir?” sorusunun en kısa cevabı budur. Buradaki ana etmen her bitki için geçerli olduğu üzere toprağın iyi durumda olmasıdır. Toprağı güçlendirerek daha verimli hale getirmeniz çimlerinizin daha sağlıklı ve gür olmasını sağlayacaktır. Peki, bunu nasıl yapacaksınız?
Çim Tohumu Ekerken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Çim ekimi yaparken ve sonrasında bazı konulara dikkat edilmelidir.
Toprağı bir hafta önceden anlattığımız gibi hazırladıysanız artık çim tohumu ekimi için hazırsınız demektir. Yukarıda da belirtmiştik ama yeniden hatırlatmakta fayda var. Çim ekimi için havanın mutlaka kuru olması gerekiyor. Bu nedenle nisan, eylül ve ekim ayları idealdir.
Çim Bakımı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Çim, yaşam alanlarına farklı bir güzellik katar.
Ekiminizi yaptınız ve artık çimler yavaş yavaş büyümeye başladı. Kafanızda eminiz ki bakımları hakkında bazı sorular vardır. Şimdi bu soruların en çok sorulanlarını teker teker cevaplandıracağız.
Çimin gübrelenmesi gerekir mi?
Çimlerin sağlıklı bir şekilde büyümesi ve gelişmesi için gübreleme oldukça önemli bir konu. Bu nedenle yılda 2 veya 3 defa ağır salınımlı gübre ile gübreleme işlemi yapmalısınız. Gübrelemeyi yapmak için doğru zamanlar ise nisan, mayıs, temmuz ve eylül aylarıdır.
Çim nasıl ve ne sıklıkla sulanmalı?
Sulama açısından oldukça rahat bitkilerden biri olan çim, kış aylarında sulanma ihtiyacı duymaz. Yaz aylarında ise yalnızca yağmur yağmadığı dönemlerde akşam saatlerinde sulanmalıdır. Toprağın nemli bir hale gelmesi sulama açısından yeterli olacaktır.
Çim nasıl ve ne sıklıkla biçilir?
Çim ekiminden sonra çimler 10 cm uzunluğuna gelene kadar çim biçimi yapılmamalıdır. 10 cm uzunluğuna geldiğinde ise 4 cm kalacak şekilde bıçaklar kullanarak biçebilirsiniz. Sonrasındaki biçmeler ise mevsimsel olarak değişecektir. Yaz aylarında 15 günde bir, yağışın çok olduğu ilkbahar aylarında ise haftada bir biçmeniz yeterli olur. Fakat kasım ayından sonra çimlerin ölmemesi için çimleri 8-9 cm uzunluğunda bırakmanız gerekir.
Hazır çim dikimi nasıl olur?
Çim tohumundan ekme işlemi yapmak yerine hazır rulo çim ile hızlı sonuç almak istiyorsanız yukarıda saydığımız toprak hazırlama kısımları aynı şekilde geçerli. Buradaki fark hazır rulo çimlerin hazırlanmış toprak üzerine serilmesi. Sonrasında sulamasını yaparak gelişimini beklemeniz. Yani çim tohumlarının yeşerme sürecini ortadan kaldırarak yeşil görüntüye hızlı bir şekilde ulaşabilirsiniz.
Çiçek tohumu kaç günde çimlenir?
Çimlenme ile ilgili en çok sorulan sorular arasında “Çiçek tohumu kaç günde çimlenir?” veya “Çiçektohum çimlendirme nasıl yapılır?” soruları yer alır. Fakat bu sorunun çim bitkisi ile bir alakası yoktur. Ektiğiniz çiçeğin tohumuna göre çimlenme süresi farklılık gösterecektir.