Sitemize hoşgeldiniz!

Baklagillerin Faydaları

Image title


Kışın sofralarımızın vaz geçilmezidir baklagiller. Uzun süre bozulmadana saklanabilmeleri ve lezzetli yemeklere esin kaynağı olmuştur. Aynı zamanda vücudumuz için birbirinden yararlı besin maddeleri ile dolu küçük taneli hazinelerdir baklagiller.

Bu yazımızda kısaca ne faydaları vardır baklagillerin onalara bir göz atacağız. Kurufasulye, nohut, mercimek, barbunya, börülce aklımıza ilk gelenlerdendir. Baklagiller protein, demir ve magnezyum açısından çok zengin gıdalardır.

Kışın bolca tüketilmesi önerilir, ayrıca lifli yapıları nedeniyle diyet menülerinde oldukça geniş yer bulurlar.

Kuru fasulyenin lifli yapısı ve içerdiği protein ve mineraller açısından kırmızı etten hiçbir farkı yoktur mesela. Nohutun haftada 2 kez tüketilmesi önerilir ve kalsiyum, magnezyum, potasyum, demir, betakaroten ve A vitamini açısından çok zengindir. Lifli yapısı nedeniyle tümör oluşumunu da engellediği belirtilmektedir.

Mercimek ise bir protein deposudur. Bol miktarda lif içerdiği için uzun süre tok tutar. Fakirin etidir desek yerindedir. Metabolizmayı destekler ve vücudun kas yapısını güçlendirir. Yüksek oranda demir ve folik asit ihtiva eder, bu sebeple kansızlığa da çözüm sağlar. İlave olarak kalp sağlığına iyi gelir ve sindirime yardımcı olur.

Barbunya yaz kış tüketilmesi tavsiye edilen bir baklagildir. Kötü kolestrolü düşürür, kanser hücrelerinin oluşumuna engel olur. Kötü kolestrolü düşürmesi açısından kalp sağlığına da önemli katkılar sağlar. Hafızayı güçlendirir,cildin parlak ve pürüzsüz görünümüne katkı sağlar. Sonbahar yorgunluğuna karşı tavsiye edilen bir besin kaynağıdır.

Bakla ise taz ve kuru olarak tüketilebilir. Magnezyum, demir, kalsiyum ve potasyum içerir. Vitaminler açısından da oldukça zengindir.

Börülce besinlerde nadir rastlanılan K vitamini yönünden oldukça cömerttir. Uyku sorunlarını çözer, bağışıklık sistemine destek olur, kanseri önleyici etkileri vardır. Lifli yapısı kalp hastalığı riskini düşürür, kandaki şeker oranını da korumaya yardımcı olur. A vitamini münasebetiyle görme duyumuza katkı sağlar. Kış yorgunluğuna iyi gelir yaz geçişlerinde yoğun tüketilmesi iyi olur.

Kısaca özetleyecek olursak baklagiller;

  • Bağışıklık sistemine yardımcı olurlar,
  • Kalbin dostudur,
  • Kan şekerinin korunmasına fayda sağlarlar
  • Sindirim sistemine yardım ederler,
  • Kabızlığı önlerler,
  • Özellikle rektum kanserini önleyici etkileri vardır,
  • Lifli yapıları uzun süre tok tutar,
  • Hafızaya güç katarlar,
  • Demir deposu olarak yardım sağlarlar,

Baklagilleri tüketirken dikkat edilmesi gereken en önemli unsur, iyi pişirilmelerinin sağlanmasıdır. Bunu gerçekleştirebilmek için baklagiller pişirilmeden önce oda sıcaklığındaki suda 8-10 saat bekletilerek ıslatılmalıdır. Baklagillerin sindirim sisteminde oluşturdukları gazı önlemek için yemeklere kişniş, kekik veya kimyon eklenmesi beslenme uzmanları tarafında önerilmektedir.

Kış aylarının vaz geçilmezi baklagillere soframızda daha çok yer vererek daha sağlıklı beslenebiliriz.

back to top